Custom WordPress opzet

Als (custom) WordPress web developer is een goede opzet de helft van het werk om zo de snelheid van de bouw en de kwaliteit van de website te verbeteren , hier laat ik zien hoe mijn basis opzet eruit ziet wanneer ik begin aan een custom WordPress website.

Bedrock

Voor de fundering van de website maak ik gebruik van Bedrock ontwikkeld door roots https://roots.io/bedrock/. De voordelen van Bedrock zijn onder andere het gebruik van composer. Door middel van het composer.json bestand installeer je gemakkelijk de plugins, eventueel het thema en de WordPress core. Hierdoor zorgt Bedrock voor een schone repository waarin slechts de wp-content folder hoeft te worden bewaard.

Bedrock heeft 3 omgevingen geimplementeerd. Ontwikkeling, staging en productie. Dit werkt handig in combinatie met Capistrano, een tool die Bedrock gebruikt voor deployment, zie Capistrano.
Momenteel maak ik nog geen gebruik van Capistrano voor deployment echter ben ik bezig om dit zo snel mogelijk in mijn projecten te implementeren.

ACF en WP CLI

Ook maak ik gebruik van de bekende plugin ACF Pro, deze werkt uitstekend voor het uitlezen van custom velden. Samen met WP ACF CLI, een handige tool ontwikkeld door Hoppinger, is het zeer makkelijk om ACF velden te exporteren en te committen via Git.
WP CLI speelt voor mij ook een belangrijke rol in het bouwen van custom WordPress applicaties. Ik gebruik het voornamelijk voor het scaffolden van posts, het rewriten van de permalinks, database aanpassingen etc.

Front-end

Voor de Front-end maak ik gebruik van de volgende tools: NPM als JavaScript package manager, Bower als CSS package manager, Gulp als task runner en SASS als CSS pre-processor. Ik heb deze opzet in Git staan en wanneer ik aan een nieuw project begin implementeer ik deze in mijn thema en kan ik direct aan de slag met het bouwen van mijn applicatie.

Momenteel werk ik aan een andere opzet waarbij ik gebruik maak van Stylus in combinatie met Gulp & PostCSS. Ik heb een aantal voordelen gezien die Stylus biedt en ben zeer enthousiast om hiermee aan de slag te gaan.